Overgangsoefentherapie InstagramOvergangsoefentherapie LinkedIn

Therapie op maat met aandacht voor jou als vrouw

Therapie op maat met aandacht voor jou als vrouw


Wat is oefentherapie?

Oefentherapie Mensendieck/Cesar is een erkende, paramedische behandelmethode mét een brede kijk op gezondheid. Dit wil zeggen: er is in de behandeling aandacht voor zowel jouw leefstijl als lichamelijke en emotionele gezondheid in de periode van de overgang. Daarnaast wordt er altijd rekening gehouden met jouw unieke situatie, zoals de fase van de overgang waar jij je in bevindt, jouw type klacht(en) én de mogelijke uitdagingen die er spelen (o.a. zorgtaken voor kinderen/ouders, verlies van ouders, ouder worden, enzovoort).


Hoe kan oefentherapie helpen bij overgangsklachten?

Oefentherapie kan onder andere worden ingezet voor:

 • Vermindering van opvliegers en nachtelijk zweten
  Onderzoek heeft aangetoond dat stressmanagement en ontspanningsoefeningen de frequentie en intensiteit van opvliegers en nachtelijk zweten kan verminderen. Dit komt o.a. doordat deze oefeningen het lichaam helpen te ontspannen en de lichaamstemperatuur reguleert.
 • Verlichting van stemmingswisselingen
  Lichamelijke en mentale oefeningen kunnen helpen bij het verminderen van angst, depressieve klachten en stemmingswisselingen die vaak geassocieerd worden met de overgang. Onder andere omdat je door bewust te bewegen endorfines ('gelukshormonen') vrijmaakt die je stemming positief beïnvloeden.
 • Vermindering van spier- en gewrichtsklachten en versterking van spieren en botten
  De overgang (i.c.m. de toename van de leeftijd) kan vervelende spier- en gewrichtsklachten veroorzaken. Daarnaast verhoogt het risico op osteoporose (botontkalking). Oefentherapie helpt bij het verminderen van spier- en gewrichtsklachten en het versterken van de spieren en botten.
 • Verbetering van slaapproblemen
  Een gezonde leefstijl met regelmatige lichaamsbeweging en voldoende ontspanning dragen bij aan het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verminderen van slaapproblemen tijdens de overgang. Dit komt doordat lichaamsbeweging en ontspanningsoefeningen gevoelens van stress verminderen en het lichaam helpt te ontspannen.


Past oefentherapie bij jou?

 • Je wilt dat jouw klachten serieus genomen worden
 • Je wilt weten of jouw klachten passen bij de overgang en wat er in je lichaam gebeurt
 • Je wilt praktische handvatten om klachten te verminderen en je weer gezond te voelen
 • Je hebt een hulpvraag gericht op een gezonde leefstijl, klachtvermindering en/of het leren omgaan met klachten

 • Je wilt geen hormoontherapie, komt niet in aanmerking voor hormoontherapie of zoekt begeleiding ter aanvulling op hormoontherapie
 • Ook voor vrouwen die (om medische redenen) vervroegd in de overgang zijn gekomen (prematuur ovariële insufficiëntie)


Benieuwd wat oefentherapie kan betekenen voor jouw specifieke klacht(en)? Klik hier!


Meer weten over het behandeltraject