Overgangsoefentherapie InstagramOvergangsoefentherapie LinkedIn

Oefentherapie in de overgang


Een bewezen, effectieve methode

Oefentherapie is een paramedische behandeling die wordt gegeven door een oefentherapeut (Cesar/Mensendieck). Het is een bewezen, effectieve behandelmethode voor uiteenlopende klachten. Oefentherapie wordt o.a. veel toegepast bij spierklachten (vb. rug- en nekpijn), gewrichtsproblemen, chronische pijn en spanningsklachten (vb. angst/paniek, ademhalingsproblemen, slaapproblemen, spanningshoofdpijn.). Dit zijn klachten die vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen en daarnaast vaker voorkomen in de periode van de overgang.


Doel van oefentherapie

De grootste doelgroep van de oefentherapeut zijn vrouwen in de leeftijdscategorie 45 tot 60 jaar. Oefentherapie bij deze doelgroep is veelal gericht op het verbeteren van de leefstijl, het functioneren van het spier- en bewegingsapparaat, de algehele gezondheid (o.a. ter preventie van hart- en vaatziekten en osteoporose) en kwaliteit van leven. 


Behandelmethoden oefentherapeut

De oefentherapeut zet evidence based interventies in die zijn afgestemd op de klacht en de mogelijkheden en behoeften van een vrouw in de overgang (zorg op maat). Voorbeelden van interventies zijn: psycho-educatie (bv. over het fysiologisch beloop van de overgang en de relatie met de klachten), stressreductie (bv. spierrelaxatie technieken, ademhalingsoefeningen), fysieke oefeningen (bv. een oefenprogramma/beweegplan) en/of cognitieve gedragstherapie voor insomnia (CGT-i). 

Afhankelijk van de specialisaties en expertisegebieden van de oefentherapeut worden daarnaast nog andere methoden ingezet bij overgangsklachten. Oefentherapie kent verschillende specialisaties die goed aansluiten bij de overgang, zoals bekkenoefentherapie en psychosomatische oefentherapie.


Een brede kijk op klachten

Oefentherapeuten werken met Positieve Gezondheid en het Bio-Psycho-Sociaal model. Dit wil zeggen dat er in de behandeling aandacht is voor zowel de biologische als de psychosociale factoren die de klacht(en) in de overgang beïnvloeden. Met als doel: een duurzame oplossing voor (overgangs)klachten en een verbeterde algehele gezondheid.


Vergoeding

Oefentherapie (gegeven door een oefentherapeut Mensendieck/Cesar) wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekeraar (fysiotherapie/oefentherapie). Oefentherapie valt altijd buiten het eigen risico.


Kwaliteit
Alle oefentherapeuten die vermeld staan in de praktijkzoeker op deze website hebben een HBO-opleiding gevolgd tot Oefentherapeut (Mensendieck / Cesar) en staan ingeschreven bij het Kwaliteitsregister voor Paramedici. Daarnaast hebben zij een aanvullende scholing gevolgd om vrouwen in de (aanloop naar de) overgang deskundige zorg te kunnen bieden. 
De scholing is erkend en geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister voor Paramedici en de landelijke Vereniging voor Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM). 


Wie kan ik verwijzen?
Vrouwen kunnen met 
uiteenlopende klachten in de menopauze terecht bij de oefentherapeut met deskundigheid in de overgang.


Hoe kan ik een cliënt aanmelden?

  • Je kunt een cliënt aanmelden voor behandeling door de gegevens (met toestemming van de cliënt) in te voeren via het contactformulier. Er wordt dan binnen 5 werkdagen contact opgenomen voor het inplannen van een afspraak bij een oefentherapeut in de buurt.
  • Het is ook mogelijk om een cliënt direct aan te melden bij een oefentherapeut in de buurt via de zoekfunctie. De betreffende therapeut neemt vervolgens zelf contact op voor het inplannen van een afspraak.


Een verwijzing is niet nodig. Oefentherapeuten werken volgens de Directe Toegankelijkheid Oefentherapie (DTO). Een vrouw kan doorgaans binnen 5 werkdagen bij de oefentherapeut terecht. Online therapie op verzoek is mogelijk.


Meer weten of een vraag? Neem contact met ons op.